past

[WEBINAR] Perayaan Wangkang - Antara Mitos & Kepercayaan/ Wangkang Celebration – Between Myths & Beliefs

LIVING ARTS CULTURAL FESTIVAL 2021, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN)

Venue:

CloudTheatre.com

日期29 October 2021

時間10.00am - 11.30am


語言馬來語

類別活動

標籤論壇

這演出已結束。

from

RM0.00

Duration: 1 Hour 30 Minutes

INTELEK SEN: WEBINAR WANGKANG MITOS DAN KEPERCAYAAN

Sambutan perayaan Wangkang dikalangan masyarakat Babah Nyonyah menambah satu lagi adat resam warisan dalam mewarnai seni dan budaya tempatan yang sedia ada khususnya di Negeri Melaka. Wangkang yang disambut tidak seperti perayaan lain yang mempunyai tarikh yang khusus setiap tahun seperti Tahun Baru Cina.

Wangkang kurang dikenali di luar lingkaran pengamalnya walaupun di Negeri Melaka, malah tidak mustahil akan ada yang tertanya mengenainya sebaik sahaja ia menerima pengiktirafan Warisan Budaya Tidak Ketara pada 17 Disember 2020 oleh Pertubuhan Pendidikan, Santifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

購票

Friday

29th

Oct 2021

10:00AM (GMT+8)

關於演出


Webinar Intelek Seni: Wangkang Mitos dan Kepercayaan kali ini akan membawa  dua orang ahli panel, mereka adalah Pengerusi Persatuan Peranakan Baba Nyonya Malaysia, Datuk Ronald Gan, Encik Cedric Tan dan juga moderator Encik Chan Chin Ho yang kesemua mereka adalah berketurunan Babah Noynyah Melaka. Webinar kali ini  akan menyentuh apa itu wangkang dari sudut mitos dan seterusnya menjadi kepercayaan kepada masyarakat Babah Nyonyah di Melaka. 

Wang bermaksud raja dan kang bermaksud tongkang atau kapal yang digabungkan menjadi `kapal raja' sekali gus wangkang mempunyai hubung kait antara manusia dan laut. Perayaan yang disambut hanya berdasarkan tilikan dan juga instinct ketua agama penganut kaum Hokkien dan dilaksanakan bagi menggelakkan sesuatu bencana besar yang dijangka akan berlaku pada suatu masa. Wangkang diterjemahkan dalam bentuk sebuah kapal atau tongkang dan seterusnya melaksanakan upacara atau ritual sambutan melalui satu perarakan yang berwarna-warni. 

Wangkang sebenarnya mempunyai jejak sejarah di zaman Melaka sebagai empayar agung di Selat Melaka. Dalam kalangan masyarakat Hokkien dan Baba Nyonya, ia adalah warisan kebudayaan yang memiliki elemen membina budaya positif untuk kesejahteraan, keselamatan dan keharmonian sejagat. 

Tujuan perayaan adalah memanggil roh jahat supaya berkhidmat untuk dewa Ong Yah supaya mereka dapat membuatkan kebaikan dan dilahirkan semula untuk keselamatan negara.

更多 活動

顯示全部
結束

面試官真正想問什麼?

22/01/2024·活動

結束

第六屆全球泛華讀劇藝術節首獎作品《水》讀劇

0814/12/2023·活動

結束

第六屆全球泛華讀劇藝術節貳獎作品《別擔心我在這裡》讀劇

0814/12/2023·活動

結束

第六屆全球泛華讀劇藝術節參獎作品《陳文成的證明題》讀劇

0814/12/2023·活動

結束

Round Table!:線上演出內容開發與創作思考 沙龍

28/05/2023·活動

結束

Talk!線上演出分享:雲劇場的觀演平台開發分享

27/05/2023·活動